Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ροδόπης. Εκτείνεται από την οροσειρά της Ροδόπης και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως το Θρακικό Πέλαγος και είναι ένας νομός γνωστός για τις περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς που διαθέτει. Το οικοσύστημα γύρω από τον ποταμό Νέστο και κυρίως το Δέλτα του, η λίμνη Βιστωνίδα και οι ακτές του Βιστωνικού κόλπου χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα και είναι μεγάλης οικολογικής σημασίας. Τα δασικά οικοσυστήματα του νομού είναι επίσης σημαντικά, με τη δασοκάλυψη να είναι ιδιαίτερα έντονη στις ορεινές περιοχές. Το μαγευτικό δάσος στη Χαϊντού με τις τεράστιες σημύδες, τις δρύες και τις οξιές, και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη είναι από τα πιο σαγηνευτικά αξιοθέατα της περιοχής. Εκτός από φυσικές καλλονές, όμως, η Ξάνθη έχει να επιδείξει ζωντανούς παραδοσιακους οικισμούς, ιστορικά μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Και το ευχάριστο είναι ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί υποδομές που δίνουν δυνατότητες για ήπιες μορφές τουρισμού, που φέρνουν τον επισκέπτη κοντά στον τόπο χωρίς να πληγώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον.

Διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο είναι η πόλη της Ξάνθης. Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, στην αρχή της πεδιάδας η οποία εκτείνεται προς τα νότια μέχρι το Θρακικό πέλαγος, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας. Ζωντανή πόλη με έντονη δραστηριότητα, η Ξάνθη χαρακτηρίζεται από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της και την αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και μουσουλμανικού ντόπιου πληθυσμού. Η  περιήγηση στη συνοικία της Παλιάς Πόλης με τα στενά σοκάκια και τα διατηρητέα αρχοντικά και στα ερηπωμένα πλέον κτίρια των καπναποθηκών ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις του νομού είναι τα ιστορικά Άβδηρα, γενέτειρα του του φιλόσοφου Δημόκριτου και το γραφικό Πόρτο Λάγος.